Hieronder vind je een overzicht van alle radio-optredens en video’s

 Film MS

Lineke van den Boezem en Jeroen Geurts

In de levens van schrijver Lineke van den Boezem en neurowetenschapper Jeroen Geurts neemt multiple sclerose (MS) een centrale plek in. Van den Boezem werd er recent mee gediagnosticeerd en Geurts doet er al vijftien jaar onderzoek naar. Hun conversatie over de ziekte vormt de ruggengraat van de film, die de twee ook volgt in hun beider aanpak van de ziekte.

Terwijl Geurts conferenties bezoekt, met zijn team overlegt en onderzoek doet, leert Van den Boezem met haar beperkingen om te gaan, schrijft ze erover en zoekt ze naar middelen om de progressie van de ziekte te vertragen.

De film spant een brug tussen de ervaringen en vragen van de patiënt en de ambities en kennis van de wetenschap, waarbij duidelijk wordt dat – hoewel het doel hetzelfde is – de belangen van de twee partijen vaak niet met elkaar stroken. Op een heldere en kalme manier komen de beweegredenen voor verschillende benaderingen aan bod en zo ontstaat een gelaagd beeld van de relatie tussen individuele ervaring en objectieve kennis, tussen patiënt en wetenschapper.

https://www.idfa.nl/nl/film/afd75ff3-1e5f-4b2d-ba75-487393a7626b/ms

2017: Vlogs ZonMw #Jeroenonderzoekt

In de serie #Jeroenonderzoekt geeft Jeroen een kijkje in zijn werk als voorzitter van ZonMw.

 29 maart 2017: Film uitreiking Ammodo KNAW Award in EYE filmmuseum

 

 19 september 2016: Kenniscafé, De Balie: “Het overschatte brein” met Jeroen Geurts, Dick Swaab, Marjan Slob & Ysbrand van der Werf.

debalie

 29 juli 2016: Kijken in de Ziel: Wetenschappers

Vanaf 29 juli praat Coen Verbraak zes afleveringen lang met toonaangevende wetenschappers, waaronder Jeroen Geurts. Andere wetenschappers zijn onder andere natuurkundige Robbert Dijkgraaf, primatoloog/etholoog Frans de Waal, wiskundige Ionica Smeets, kankeronderzoeker Hans Clevers, econome Barbara Baarsma, en filosoof/psychiater Damiaan Denys.

Kijk hier alle afleveringen terug.

kidz

 9 juli 2016: ArenA MoveS: Impressie

Trappen klimmen in het gebouw met de meeste trappen van Nederland, met maar één doel: geld ophalen voor onderzoek, zodat we MS zo snel mogelijk de wereld uit kunnen krijgen. Deze dag heeft ook het VUmc team olv Jeroen de trappen bedwongen.

Bekijk het impressie filmpje van deze mooie dag hier

arenaa

17 mei 2016: Koffietijd: MS Hacketon en Expertisecentrum Cognitie

Thomas Sanders van MoveS en Jeroen zijn te gast bij Koffietijd om te praten over onder andere het nieuwe Expertisecentrum Cognitie van het VUmc MS Centrum, dat door middel van hun samenwerking van start kan gaan. Naast de zichtbare fysieke klachten die MS-patiënten ervaren, hebben veel mensen met MS namelijk ook last van cognitieve klachten (denkvermogen, geheugen, concentratie etc.). Deze zijn een zware aanslag op hun, vaak nog jonge, leven. In het opgezette Expertisecentrum Cognitie (VUmc) kan gespecialiseerde zorg direct worden gekoppeld aan fundamenteel onderzoek. Een nieuwe manier van translationeel onderzoek. Klik hieronder voor het segment.

koffietijd

Juli 2015: Vlogs van Jeroen Geurts vanuit Calgary, Canada

In de serie #msvlogs neemt Jeroen je mee naar Calgary, Canada. Twee keer per jaar reist hij met post docs uit zijn groep af naar het Hotchkiss Brain Institute om hier samen te werken met de onderzoeksgroep van Peter Stys. Hieronder de vier delen van de serie:

22 april 2015: Kennis van Nu – Famelab Benelux Finals

Op 21 april was in Museum Boerhaave in Leiden de Nederlandse finale van FameLab, de internationale wedstrijd voor wetenschapscommunicatie van de British Council en Cheltenham Festivals. De Kennis van Nu volgde de finalisten tot en met de bekendmaking van de winnaar. Slechts 3 minuten had de top 10 nieuwste stemmen uit de wetenschap en  techniek om zijn of haar  onderzoek over te brengen. Een vakkundige jury,  met o.a. Jeroen Geurts, heeft Marcia Brandenburg-Goddard als beste finalist gekozen vanwege haar heldere, inhoudelijke en enthousiaste pitch over autisme en mag Nederland  representeren in Cheltenham, Engeland.
Screenshot 2015-04-23 10.12.54

26 augustus 2014: Ice Bucket Challenge

Als oud-ALS onderzoeker zet Jeroen Geurts zich graag in voor de promotie van ALS onderzoek en deed op 26 augustus mee aan de ice bucket challenge.

7-11 april 2014: Universiteit van Nederland: Jeroen Geurts

Tussen 7 en 11 april kwam elke dag een uitzending van Universiteit van Nederland online waarin Jeroen Geurts in verschillende thema’s over het brein sprak.

 Universiteit van Nederland 11 april 2014

Waar in ons brein zit het bewustzijn?

 Universiteit van Nederland 10 april 2014

Kak! Waar komt Tourette vandaan?

 Universiteit van Nederland 9 april 2014

Hebben puzzelaars minder kans op Alzheimer?

 Universiteit van Nederland 8 april 2014

Zijn  mannen slimmer dan vrouwen omdat ze grotere hersenen hebben?

 Universiteit van Nederland 7 april 2014

Hoe legde onderzoek  aan de keukentafel de basis voor het huidige hersenonderzoek?

Inaugurele rede 19 maart 2013

Oratie Jeroen Geurts.

Public or Private discussion

Introductie voor het Brein in Beeld symposium featuring Daniel Dennet

De Wereld Leert Door 27 maart 2013

DWLD

Brandpunt 24 februari 2014

brandpunt

Introfilmpje De Jonge Akademie

Introductie filmpje voor de Jonge Akademie

Presentatie De Jonge Akademie

Presentatie bij installatie de Jonge Akademie.

Van MRI scan naar chocoladebrein

Ter gelegenheid van de oratie van Jeroen Geurts.

Kerstlezing Hogeschool voor ouderen (HOVO).

HOVO kerstlezing Jeroen Geurts “Ik zie wat jij denkt”.

Lagerhuisdebat TEVA Presentatie over MS

TEVA over MS, 11 december 2013

Lagerhuisdebat TEVA over MS

Debat TEVA over MS, 11 december 2013

MS & Cognitie college deel 1

MS & Cognitie onderzoek,  12 april 2013

MS & Cognitie college deel 2

MS & Cognitie onderzoek,  12 april 2013

MS & Cognitie college deel 3

MS & Cognitie onderzoek,  12 april 2013

Jeroen Geurts over het geheugen bij Helder (2009)

Uit de oude doos: een aflevering in het teken van dementie met uitleg van Jeroen Geurts over de werking van het geheugen. Klik hieronder voor de uitzending van Helder, Teleac uit oktober 2009.

Radio

 

16 september 2015, Jeroen Geurts en Harm van der Gaag over boek ‘Het zingende paard’ bij Radio Een vandaag

Uitzending terugluisteren 

In een hotelletje aan zee kwam middels een socratisch gesprek, het boekje ‘Het zingende paard’ tot stand. Jeroen Geurts als oud-voorzitter van de Jonge Akademie en afdelingshoofd had last van het begrip ‘excellentie’. Dit kwam telkens terug in beleidsplannen en selectieprocessen. Maar weten we wat dit inhoudt? Harm van der Gaag helpt hem tot de kern van dit begrip te komen. Een goed paard kan goed draven. Zoekt men dan in dit geval dan naar een zingend paard?

22 april 2015, Nagesprek met Famelab winnares en jurylid Jeroen Geurts bij de Kennis van Nu op Radio 5

Uitzending terugluisteren 

In de livestream van de Kennis van Nu werd er met Famelab winnares Marcia Brandenburg-Goddard en Jeroen Geurs nagepraat over de tv-uitzending en het potentieel van hersenonderzoek en haar wetenschappers. Ze geven een inzicht in hun onderzoek in respectievelijk autisme en Multiple Sclerosis en kunnen elkaar goed vinden in hun visie op het brein als groot netwerk. Ook wordt er gesproken over het belang van de communicatie van wetenschap en de fascinatie voor het brein.

14 oktober 2014, Jeroen Geurts over Symposium Sex, Drugs, Rock ‘n Roll op Radio Eén Vandaag

Uitzending terugluisteren 

Jeroen Geurts was als vanouds te horen in het item ‘Wetenschap op Woensdag’ van Radio Eénvandaag. Stichting Brein in Beeld organiseert op 7 november a.s. het symposium ‘Sex, Drugs & Rock ‘n Roll’. Hoe ‘werkt’ seks eigenlijk in het brein? Wat doen drugs met onze hersenen? En waarom raakt de ene persoon na eenmalig drugsgebruik verslaafd en de ander niet? Jeroen lichtte een tipje van de sluier op over de inhoud van het symposium en sprak ook kort over sekse verschillen in het beoordelen van kunst.

25 juni 2014, Jeroen Geurts vaste correspondent wetenschap Radio Eén Vandaag

Uitzending terugluisteren 

Vandaag was de laatste uitzending van Jeroen Geurts bij de rubriek Wetenschap op woensdag. Na de zomer gaat Radio Eén Vandaag verder met een wisselende groep wetenschappers van de Jonge Akademie die gaan vertellen over de ontwikkelingen in hun vakgebied. Maar beluister hier nog de uitzending waarin Jeroen bespreekt wat er voor hem op de planning staat en waarom het goed is om het stokje door te geven!

17 juni 2014, Jeroen Geurts vaste correspondent wetenschap Radio Eén Vandaag

Uitzending terugluisteren 
Een samenvatting van de onderwerpen die Jeroen Geurts besprak bij Radio 1 Vandaag op 18 juni 2014: Turing Test, tijdstip school en het brein van angstige kinderen.
De Turing Test
De vraag die centraal staat bij de Turing Test is of een machine menselijke intelligentie kan vertonen. Tijdens deze test moeten mensen via chatberichten zien te achterhalen of ze met een computer of echt persoon aan het praten zijn. Eugene Goostman, een chatbot, is geslaagd voor deze test.
Bronnen
http://www.nu.nl/tech/3797527/computer-doet-zich-succesvol-als-mens.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Turingtest
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
Starttijd scholen
Hoe eerder school start, hoe korter kinderen kunnen slapen. Althans, dat is de aanname die onderzoekers uit Amerika hadden. In hun studie hebben ze gekeken naar het tijdstip waarop 718 basisscholen startten en het effect hiervan op schoolprestatie. Uit de resultaten blijkt dat er een positieve relatie is: hoe later een school start, hoe beter de leerlingen presteren. Dit effect was vooral zichtbaar bij scholen met leerlingen van hogere sociaaleconomische klasse. Helaas hebben de onderzoekers geen data verzameld over de hoeveelheid tijd dat leerlingen sliepen.
Bron
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140617102503.htm
Angst en het brein in kinderen
Voorgaand onderzoek toont aan dat stress en angst tijdens de jeugd gerelateerd is aan het ontwikkelen van angststoornissen op latere leeftijd. Tevens laten resultaten uit dierstudies zien dat angst en stress de ontwikkeling van het brein beïnvloeden. Vooral de amygdala (amandelvormige kern), ook wel het ‘angstcentrum’ van het brein genoemd, is hier vatbaar voor. Bij kinderen tussen de 7 en 9 jaar vonden Amerikaanse onderzoekers dat meer angst gerelateerd was aan een grotere amygdala. Daarnaast communiceerde de amygdala ook meer met andere hersengebieden bij kinderen die veel angst ervoeren.
Bron
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140616093200.htm

16 maart, Jeroen Geurts te gast bij De Kennis van Nu, Radio 1

Uitzending terugluisteren 

Afgelopen zondag was Jeroen Geurts te gast bij het radioprogramma De Kennis van Nu. Journalist Coen Verbraak, onder andere bekend van het televisieprogramma Kijken in de Ziel, interviewde Jeroen over zijn werk als hersenonderzoeker. Hersenonderzoekers werken continu aan het ontrafelen van de geheimen van ons brein, maar kunnen we ooit de hele menselijke geest begrijpen? Zo ja, wat blijft er dan nog van ‘ons’ over?

De film spant een brug tussen de ervaringen en vragen van de patiënt en de ambities en kennis van de wetenschap, waarbij duidelijk wordt dat – hoewel het doel hetzelfde is – de belangen van de twee partijen vaak niet met elkaar stroken. Op een heldere en kalme manier komen de beweegredenen voor verschillende benaderingen aan bod en zo ontstaat een gelaagd beeld van de relatie tussen individuele ervaring en objectieve kennis, tussen patiënt en wetenschapper.