Jeroen’s boeken

Een reusachtig schip

Jeroen Geurts en filosoof Harm van der Gaag onderzoeken door middel van een socratisch diaoloog de begrippen leiderschap en democratie. Vragen als ‘welke kwaliteiten heeft een leider?’ en ‘is leiderschap te leren?’ komen aan bod, eveneens als hoe veilig het thema van democratie is hedendaags. Ze stapten in de trein naar een Duits hotel om te discussiëren over deze vragen en verbanden tussen de thema’s te verkennen.

Koop Een reusachtig schip op Bol.com.

Letter_to_my_Students

Letter to my Students

Or how to become a good scientist

Over the past few years, Jeroen Geurts has been invited to give interviews, college tour sessions, keynote lectures and be on discussion panels, all for the purpose of helping students of various academic levels figure out how be good scientists. How to be succesful scientists.He has seen sincere anguish and doubt among the audience on more than one occasion. This letter to his actual, potential and hypothetical students summarizes most of what he has said about the subject over the years. It’s his attempt to openly address -and perhaps take away- some of that ‘junior distress’. After all, becoming a scientist can be vexing at times, but it is also one of the most satisfying journeys you get to undertake.

Koop ‘Letter to my students’ bij VU Boekhandel.

omslag het zingende paard

Het zingende paard

Excellentie is een toverwoord. Het opent deuren naar selectieve bachelors en masters, tot beurzen voor PhD-plaatsen of internationale uitwisselingen. Zelfs in het basisonderwijs kunnen excellente leerlingen al in een zogenoemde plusklas terechtkomen. Maar bestaat het eigenlijk wel? Is het objectief te meten? Kunnen en moeten we ernaar streven?
Jeroen Geurts, wetenschapper in hart en nieren, en Harm van der Gaag, rechtgeaard filosoof, pakken dit probleem in een socratische dialoog aan. In eerste instantie staan ze niet hetzelfde in deze kwestie. De wetenschapper wil criteria benoemen voor excellentie, om het vervolgens zinvol te kunnen toepassen in de academische praktijk. De filosoof twijfelt aan de betekenis en de waarde van het begrip. Moeten we wel van een paard verwachten dat het, naast het trekken van de kar, ook kan zingen? Zorgt onze focus op excellentie er niet voor dat men gemiddeld minder goed wordt, omdat we goed niet goed genoeg vinden? Aan het eind van het vriendschappelijk dispuut wordt gemeenschappelijke grond gevonden in de herontdekking van het ouderwetse begrip ‘voortreffelijkheid’.

Koop ‘Het zingende paard’ op bol.com.

cognitie

Cognitie

Van wetenschappers vóór mensen met MS en hun omgeving

COGNITIE bevat een bron van informatie over verschillende aspecten van cognitie. Cijfers en feiten over cognitieve problemen bij MS worden besproken. Maar óók of het mogelijk is om op MRI scans te zien of iemand met MS wél of geen last heeft van cognitieve problemen. En hoe met behulp van cel- en weefselonderzoek MS onderzocht wordt en waarom dit belangrijk is. Van microscopie naar cognitieve interventie. Hoe kunnen cognitieve problemen bij MS verholpen of uitgesteld worden? Vanuit de nieuwste inzichten van het wetenschappelijk onderzoek worden interessante cognitieve interventies (zowel medicamenteus als niet-medicamenteus) besproken en wordt de rol van depressie (op cognitie) bij MS toegelicht. Een veelzijdig boek dat hopelijk veel vragen zal beantwoorden. Heeft u interesse in dit boek? Vraag het aan via het contactformulier.

grenzen

Zijn er grenzen aan het brein?

Eindhoven University Lectures 2014

Neurowetenschappers weten steeds beter hoe ons brein werkt. Prof. dr. Jeroen Geurts betoogde, in samenwerking met een aantal leden van zijn Amsterdamse onderzoeksteam, in zijn Eindhoven University Lectures 2013-2014 dat we voorzichtig moeten zijn met conclusies over wat die kennis zegt. Volgens hem geven de neurowetenschappen maar beperkt antwoord op de belangrijke, meer filosofische vragen, als ‘bestaat de vrije wil?’ of ‘wat is bewustzijn?’. Heeft u interesse in dit boek? Vraag het aan via het contactformulier.

 

Kopstukken - Jeroen Geurts

 

Kopstukken

Gesprekken Met Bekende Wetenschappers Over Hersenen En Bewustzijn

Hersenwetenschappers werken continu aan het ontrafelen van de geheimen van ons brein. Hun ontdekkingen spreken enorm tot de verbeelding maar creëren soms ook verwarring: we kunnen steeds meer meten maar kunnen we ooit de hele menselijke geest begrijpen? En wat blijft er dan nog van ‘ons’ over? In Kopstukken gaat Jeroen Geurts in op deze en andere interessante dilemma’s over hersenen, bewustzijn, vrije wil en het wetenschap-versus-religiedebat. Hij zoekt een aantal kopstukken uit de wereld van het hersenonderzoek op om hen persoonlijk aan de tand te voelen. Op deze wervelende reis volgen we hem op de voet naar onder anderen de stokoude maar nog steeds zeer scherpe Rita Levi-Montalcini, de beminnelijke verstrooide professor Oliver Sacks, naar Richard Dawkins, de gereserveerde Engelsman die het nog een keer uitlegt, en naar bewustzijnsfilosoof Daniel Dennett, die het raadsel al heeft opgelost. Koop “Kopstukken” op Bol.com.

 

Over de kop - Jeroen Geurts

 

 

Over de kop

Fascinerende vragen over het brein

Wat gebeurt er in je hoofd als je droomt? Kan een hond denken? Bepalen je hersenen of je hetero of homo wordt? En hoe ont-staat ons bewustzijn eigenlijk? Dit met veel enthousiasme en vaart geschreven boek geeft inzicht in een aantal intrigerende aspecten van hersenonderzoek. De auteurs zijn allen expert op het terrein van de neuroweten-schappen en laten de lezer op zeer toeganke-lijke wijze kennismaken met de meest fasci-nerende ‘levende machine’ die er is: ons brein. Koop “Over de kop” op Bol.com.